Види ПЕТ Преформ

ПЕТ преформа — це спеціальна промислова заготівка для пластикової тари, яка виробляється методом видуву.

ПЕТ преформи робляться на спеціальному устаткуванні. Щоб обладнати такий цех, необхідна інжекційно-ливарна машина, а також додаткові установки для сировини. В якості вихідного матеріалу використовується ПЕТ.

Розповімо про те:

  • які бувають заготівки для пластикової тари,
  • за якими критеріями їх класифікують,
  • де і для чого вони використовуються,
  • у чому переваги та недоліки різних видів преформ.

Види преформ

За конфігурацією горловини

PCO

Ходовий стандарт для ПЕТ преформ. Виділяються два його основні різновиди: PCO-1810 і PCO-1881.

Обидва типи стандартів мають однаковий діаметр горловини (28 мм), але відрізняються по висоті. Преформи стандарту PCO застосовуються у виробництві: соків, квасу, води, газировки, слабоалкогольних напоїв (таких як пиво, сидр, коктейлі).

BPF

Стандарт BPF використовують для видуву ПЕТ тари для рідин, у першу чергу напоїв. Діаметр горловини також складає 28 мм, але воно має іншу конфігурацію і дещо більшу вагу порівняно з PCO. Також існує спрощена версія BPF Light.

Стандарт BPF був розроблений Британською федерацією пластику (БФП). На її честь він і отримав свою назву. Це організація, відповідальна за розробку і впровадження виробничих стандартів для будь-якої пластикової продукції, в тому числі для упаковки. У Східній та Північній Європі та Україні частіше за все зустрічається стандарт BPF, а PCO особливо розповсюджений в США.

Обидва згадані стандарти підходять для утримання газу у газованих напоях. За цим параметром вони мало відрізняються один від одного. Головна перевага стандарту PCO полягає в його легкості і більшій економічності порівняно з BPF. Перехід з BPF на PCO може принести економію у використанні ПЕТ від 1 до 2 грамів на одиницю продукції.

Bericap

Пробки Bericap доступні у двох основних стандартах діаметру горловини: 38 мм і 48 мм. ПЕТ преформы Bericap 38 і Bericap 48 застосовуються в різних галузях, включаючи упаковку для молока і вершків, води для пиття, побутової хімії, автомобільних рідин.

DIN

Основна відмінність стандарту DIN полягає в розмірі горла, який залежить від обраної моделі пляшки: 18, 20, 24 або 28 мм. Преформи DIN використовуються для виготовлення упаковки для косметики, побутової хімії, лікарських засобів.

VNF

Преформи VNF в основному використовують на лініях розливу міцних спиртних напоїв з вмістом алкоголю до 96%: водки, кон’яку, віскі, рому, текіли, дистилятів.

OIL

Преформи OIL використовуються для виготовлення тари для харчової (оливкової, соняшникової, соєвої) та промислової (автомобільної, моторної) олії. Спеціальна конфігурація горловини забезпечує надійне закупорювання, захист рідини від впливу кисня, перешкоджає витокам.

Баночна преформа

Це окремий тип заготівки для банок, що відрізняється широким горлом і коротким тілом.

Точний вибір преформи залежить від унікальних умов виробництва, продажу готової пластикової тари, від параметрів обладнання на лінії. Зрештою, рішення приймається індивідуально, з урахуванням усіх перерахованих факторів.

 

За ємністю

Існує пряма залежність між масою преформи і параметрами готової посудини. В наступній таблиці показана відповідність ємності тари (в літрах) і ваги заготівки (в грамах).

Вага заготівки, грами Ємність тари, літри
20 0,33
23 0,5
39 1
42-44 1,5
48 2
87 3,5
710-770 19

Вага преформи визначається об’ємом, товщиною стінок і міцністю кінцевого виробу. Одна і та сама преформа може використовуватись для створення декількох моделей пластикової порожнистої упаковки. Придатна заготівка для менших об’ємів пляшок матиме меншу вагу, і навпаки. Ці фактори значно впливають на витрати виробництва.

Для різних рівнів газації (в диапазоні 2-10 грамів на літр в різних газованих напоях), товщина стінок пляшок змінюється від 0,25 до 0,36-0,38 мм. Наприклад, для виготовлення 2-літрової пляшки сильногазованої води потрібна преформа вагою 52 грама замість 48 вихідних.

 

За конфігурацією преформи

Пластикові преформи бувають:

  • укорочені,
  • товстостінні,
  • універсальні.

Укорочені заготівки простіші за інші, зручніші для виробництва, промислової упаковки і транспортування. За однакових умов в один ящик їх поміщується приблизно на 30-40% більше. При цьому вони підходять тільки в якості заготівок для виробництва на надпотужному високоточному обладнанні. Виготовлення якісної тари із преформ з укороченою конфігурацією можливе тільки на напівавтоматах високої якості, та й то відсоток бракованої ПЕТ тари неминучий.

Товстостінні преформи значно простіше для виробництва з технологічної точки зору. Але для ефективного формування порожнистої тари потрібний тривалий час при розігріві. Багато типів обладнання, особливо оснащені занурювальними печами, не підходять для використання таких преформ. Розігрів тривалістю більше 15 хвилин може привести до:

  • перегріву зовнішньої поверхні заготівки,
  • втрати прозорості,
  • нестачі пластичності внутрішньої поверхні для належної якості продукції.

Універсальні преформи — найбільш поширений на виробництві варіант заготівки. Вони відрізняються гладкою циліндричною формою без великих розширень. Стандартна преформа вагою 42 грами має довжину 148 мм і товщину стінки 3 мм.

Якість кінцевої тари дуже залежить від процесу розігріву преформи. Чим тонше стінки заготівок, тим простіше вони прогріваються. У цьому сенсі стінки в 2,6 мм краще, ніж в 3 мм. Але надмірне витончення (нижче 3 мм) пов’язане із серйозними технологічними складностями. У цих випадках потрибне значне збільшення температури в поєднанні зі збільшенням швидкості екструзії на 10-15%. Через це тонкостінні заготівки виготовляються не так часто і коштують значно дорожче, ніж універсальні.

 

За сферою застосування

Преформи із ПЕТ матеріалу використовуються в багатьох галузях промислового виробництва для різних продуктів. Перерахуємо основні.

Для питної води

Як правило, мають стандартні форми та розміри. В основному використовуються для видуву пляшок стандартного об’єму (частіше за все від 250 мл до 2 л).

Для безалкогольних напоїв

Служать для виробництва пластикових пляшок під соки, енергетики, лимонади, фруктові коктейлі, холодний чай і каву.

Для алкоголя

Використовуються на виробничих лініях по розливу алкоголю: вина, пива, слабоалкогольних коктейлів, водки, кон’яку, інших міцних напоїв. Можуть мати стандартні або унікальні форми і розміри. Все залежить від стандартів і вимог конкретних виробників.

Для молочної промисловості

Служать для виготовлення пластикової тари для молока, йогуртів, вершків, інших молочних продуктів.

Для фармацевтики

Призначені для виготовлення тари для ліків. Преформи із ПЕТ для цієї цілі зазвичай мають строгі характеристики по герметичності, захисту від світла і перепадів температури. Відрізняються спеціальними формами і розмірами: часто це потрібно для більшої безпеки і зручності при використанні.

Для косметики і парфумерії

Застосовуються для виготовлення упаковки под шампуні, гелі для душу, лосьйони, креми, парфуми. Такі флакони і пляшки можуть мати різноманітний дизайн і типи горловин.

Для побутової хімії

Поширені на виробництві рідкого мила, миючих засобів для дому, для прання та інших хімічних сполук, що використовуються в побуті.

 

Із чого складається вартість ПЕТ преформ

Існує низка факторів, що впливають на ціну ПЕТ преформ. Це:

  • ситуація на ринку в цілому,
  • характеристики продукції,
  • розцінки на сировину,
  • вага і розміри вихідних матеріалів,
  • особливості процесу виробництва,
  • об’єми партій,
  • особливості логістики.

«Завод Полімерних Іздєлій» — виробник пластикових преформ в Україні, що працює вже більше 20 років. Ми виготовляємо і продаємо баночні і DIN преформи невеликих об’ємів. Вся продукція відрізняється герметичністю, компактністю, підвищеною міцністю, відповідає всім стандартам екологічної безпеки. Доставляємо замовлення по Україні і Європі в короткі терміни, в тому числі оптові партії. За бажанням покупця можемо виконати заготовки в різних кольорах, укомплектувати їх запаюванням або вкладишем.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *