Матеріали ПНТ

Український виробник пластикової упаковки “Завод Полімерних Іздєлій” спеціалізується на виробництві не тільки ПЕТ упаковки, але і виробів із ПНТ – поліетилену низького тиску. Така упаковка виготовляється по методу екструзії.

Особливостями даної технології є можливість виготовлення флаконів і банок асиметричної форми, створення горловини будь-якого діаметра і форми, можливість виробництва упаковки з більш гострими кутами.

Упаковка із ПНТ має ряд переваг:
По-перше, така упаковка стійка до агресивних середовищ вмісту. Наприклад, різник кислот та лугів.
По-друге, флакони і банки із ПНТ можуть мати покриття soft-touch, яке дає “ефект” шкіри — цікаву бархатисту текстуру. Тактильні відчуття, як відомо, є одним з найважливіших факторів при виборі продукту!

В асортименті “ЗПІ” вже представлені вироби із ПНТ. Банки великого об’єму можуть бути ідеальним рішенням для упаковки побутової хімії, продуктів харчування, а також косметики: бальзамів, кремів, масок та інших ходових лікарських засобів.

Серія флаконів циліндричної форми оптимальна для упаковки шампунів, гелів, лосьйонів, тоніку, різних кислот та інших продуктів. Флакони мають схожу форму, що ідеально підійде для лінійок продуктів, наприклад, шампунь + бальзам!

Заводом також розроблена банка для БАД, оснащена двохкомпонентною кришкою з елементом контролю першого відкриття — це сама кришка і запобіжна мембрана з відривним кільцем.

Для виробів із ПНТ також доступне фарбування в будь-який колір і декорування шовкографією. Унікальний дизайн дозволяє виділити продукт на полках магазинів серед конкурентів і запам’ятатись покупцю.

а полиэтилена

Поліетилен (PE, ПЕ) — термопластичний полімер, що складається з одного мономерного компонента — етилена (CH2). Це один із найбільш розповсюджених полімерних матеріалів. Властивості та області застосування поліетилену змінюються в залежності від виробничої технології. ПЕ винайшов німецький хімік Ганс фон Пехманн в кінці 19-го століття. Але користь відкриття була оцінена тільки через 34 роки, коли цей матеріал використовували при виготовленні телефонного кабелю.

Загальні властивості поліетилену

Поліетилен відноситься до термопластів, тобто матеріалів, які переходять в рідкий стан при температурі плавління. Їх можна багаторазово розплавляти і охолоджувати без особливої деградації, що забезпечує здатність ПЕ до вторинної переробки.

Популярність поліетилену забезпечують його властивості:

  • стійкість до впливу вологи, слабких лужних і кислотних розчинів;
  • при температурі вище +60 ̊C — швидка руйнація при контакті із сірчаною та азотною кислотами;
  • низька газопроникність;
  • відсутність електропровідності.

Поліетилен добре підходить для повторного використання. Для отримання ПЕ-виробів можна застосовувати практично всі сучасні технології, призначені для переробки пластмас. Полімер не висуває високих вимог до якості та конструкції обладнання та оснащення. Для ПЕ та інших полімерів на його основі випускається велика кількість пігментів та різних добавок.

Чистий поліетилен має білий колір. При великій товщині він непрозорий, при маленькій — прозорий. Поліетилен, в составі якого відсутні світлостабілізуючі добавки (наприклад, сажа), швидко руйнується при постійному впливі інтенсивних УФ-променів. Після короткочасної обробки окислювачем поверхня ПЕ змочується водою та клеями. ПЕ-вироби після такої обробки можна склеювати.

 

Види поліетилену, особливості їхнього виробництва, властивості

Структура і характеристики ПЕ залежать від технології виробництва. Найбіль розповсюджені: ПВТ, лінійний ПВТ, ПНТ.

ПВТ поліетилен високого тиску, низької щільності (ПНЩ, LDPE, Low Density Polyethylene)

Цей гнучкий матеріал виготовляється при високому тиску і температурі. Він відрізняється високою плинністю, яка дозволяє виробляти із нього плівки та тонкі листи.

Для ПВТ характерні:

  • висока пластичність;
  • хороші водовідштовхувальні властивості;
  • біологічна інертність.

Мінуси полімеру: слабка стійкість до жирів, олій, УФ-випромінюванню, низька міцність на розтягування. ПВТ відносно безпечний для людини та оточуючого середовища, тому активно використовується в побуті.

 

LLDPE – лінійний поліетилен високого тиску, низької щільності

Властивості цього полімеру можна варіювати, змінюючи параметри технологічного процесу. Процес його виробництва менш енергоємний, ніж виготовлення LDPE. Інші переваги матеріалу:

  • міцна поверхня, яку неможливо пошкодити при використанні;
  • здатність витримувати достатньо високі температури (матеріал використовують для гарячих страв);
  • можливість використовувати упаковку з лінійного ПЕ для харчових продуктів;
  • підвищена пожежостійкість;
  • стійкість до впливу вологи.

Лінійний поліетилен має серйозний мінус. Він практично не розкладається, тому потребує застосування спеціальних технологій для утилізації.

 

ПНТполіетилен низького тиску, високої щільностіЕНТ, ПВЩ, HDPE, High Density Polyethylene)

Цей полімерний матеріал виробляється під впливом низького тиску. Сировиною для нього слугує розчин етилену в гексані, що нагрівається до +160…250 ̊. Тиск: 3,5–5,3 МПа. Період дотику суміші з ініціатором реакції — 10–15 хвилин. Готові гранули пропарюють при температурі, що перевищує температуру плавлення ПЕ.

Готовий ПНТ безколірний, твердий, напівпрозорий, міцний. Він стійкий до впливу хімічно активних середовищ, має гарні діелектричні властивості.

Чим вище щільність отриманого полімерного матеріалу, тим краще його міцність, жорсткість, твердість, хімічна стійкість. Але ріст щільності при цьому призводить до зниження його стійкості до низьких температур, опору розриву, газопроникності.

Одним із способів утилізації ПНТ є спалювання. Але цей процес супроводжується виділенням в атмосферу шкідливих речовин, що потребує встановлення складних фільтрів. Більш прогресивними є наступні технології переробки ПНТ:

  • Крекінг і піроліз. Проводять при високих температурах, в результаті яких отримують енергетично цінні рідини та гази. Продукти крекінгу та піролізу використовуються при виробництві паливних компонентів, органічних сполук.
  • Гранулювання. Передбачає дроблення матеріалу і подальше формування гранул, які можуть використовуватись у будівельній галузі або для отримання вторинного ПЕ.

Завод Полімерних Іздєлій м. Одеса, виготовляє із поліетилену низького тиску, високої щільності каністри об’єм від 3 літрів до 30 літрів. Найбільш затребуварі каністри із поліетилену з об’ємом 5 – 10, 20 і 30 літрів.

 

Технології виготовлення виробів із поліетилену

Продукцію із ПЕ виготовляють з використанням різних сучасних технологій.

 

Метод екструзії

Цей розповсюджений спосіб отримання полімерних виробів полягає в механічному витискуванні розплавленої полімерної суміші через формуючий елемент (філь’єру). Профіль фль’єри визначає форму і розміри майбутнього продукту.

Способом екструзії отримують:

  • плівку, яка може використовуватись первісному вигляді, а також для виготовлення пакетів;
  • труби для водопроводів і газопровідні;
  • листи, оболонки кабельної продукції;
  • спінені профілі;
  • флакони, банки, кришки для них.

Технологія лиття під тиском

Цей спосіб такий же популярний, як і екструзія. З його допомогою отримують: банки, кришки, пробки, предмети медичного призначення, канцелярські товари, іграшки, побутові товари, преформи.

 

Інші способи виготовлення поліетиленових виробів

Поліетилен переробляють екструзійно-видувним і інжекційно-видувним способами, ротоформуванням, пневматичним або вакуумним формуванням із листового матеріалу. Великі формати виготовляють спіканнфм ПЕ-порошку на високотемпературній формі.

Області застосування виробів із ПНТ та їхні переваги

Український виробник «Завод Полімерних Іздєлій» використовує ПНТ для виготовлення каністр, флаконів і банок найрізноманітніших форм. Спосіб виробництва — екструзія. Він дозволяє виготовляти каністри, флакони і банки найрізноманітніших форм, в тому числі асиметричних, з гострими кутами, створювати горловини будь-яких розмірів і конфігурацій.

Переваги упаковки із поліетилену низького тиску:

  • Банки і флакони із ПНТ стійкі до агресивних середовищ, що дозволяє використовувати їх для фасування хімічних речовин.
  • Поверхня може мати покриття soft-touch з красивою бархатистою структурою.

Для декору застосовують фарбування і технологію шовкографії. Унікальний дизайн упаковки виділяє товар на полицях магазинів. За допомогою шовкографії можна створювати великі принти, накладати один колір на інший, наносити тонкі лінії методом виворотки. Додаткові декоративні ефекти отримують за допомогою глянцевих, матових, тактильних лаків.

Завод Полімерних Іздєлій виготовляє флакони циліндричної форми з рівним кутом у верхній частині, що надає ємности оригінальний зовнішній вигляд. Їхні об’єми 500 мл, 1000 і 2000 мл. Універсальна упаковка підходить для шампунів, лосьйонів, кремів, масок, інших доглядових і лікарських засобів. Флакони однакової форми дозволяють створювати лінійки продуктів, подарункові набори, що включають шампуні, лосьйони, гелі.

Каністри пластикові 5, 10, 20 і 30 літрів випускає український виробник «Завод Полімерних Іздєлій». Підприємство пропонує каністри євро і класичної форми. Матеріал: поліетилен. Призначення: зберігання і транспортування харчових (євростандарт) і нехарчових рідких продуктів. Дивіться список характеристик товару і каталог на сайті компанії. Запрошуємо до співробітництва дилерів і оптових покупців, магазини, торгівельні мережі, виробничі установи. Прайс-лист надасть менеджер заводу на запит.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *